14 januari tot 1 april 2024

Oude meester in Rottum: Kees Visser (1884-1939)

In de dorpskerk van Rottum zijn meestal exposities te zien van hedendaagse kunstenaars. Deze keer hangt in de kerk echter het werk van een oudere meester. Te zien is werk van Kees Visser die wordt geboren in 1884 en overlijdt in 1939.

Toen de nieuwe dorpskerk in Rottum in 1889 werd geopend, zag ons land er nog heel anders uit. Het is meer dan 100 jaar geleden dat Kees Visser zijn omgeving schildert. In 1910 studeert hij af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Op zijn schilderijen en etsen kijken we naar het Nederland aan het begin van de vorige eeuw.

In die tijd worden in Rottum de laatste restanten van het klooster en  de oude kerk  afgebroken en een nieuwe eenvoudige dorpskerk is in  gebruik  genomen. In de steenfabrieken rond Rottum werken talloze arbeiders.  Rottum heeft diverse winkeltjes en zelf een grote kermis.  De tijd waarover Jan Boer verhaalt.

Op de etsen en schilderijen van Kees Visser zien de dynamiek in de nieuwe zeehaven Rotterdam, de straten van het oude Rotterdam en de rust van het platteland: de  schuren, boerderijen, duinen en grillige bomen aan de waterkant.

 dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.


In 't hoeske van Thais Joaptje:  gedichten van Jan Boer en illustraties.