Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 

De kerk

Op het hoogste punt van de wierde staat  de eenvoudige dorpskerk.  Vanaf de kerk heeft men ruim  uitzicht over het omringende land. Op deze  plaats stond  eens de grote  kloosterkerk, onderdeel  van het klooster Sint Juliana.   De kerk is gebouwd op het eind van  de negentiende eeuw nadat de kerk en ook de laatste  gebouwen  van  het klooster aan de slopershamer ten prooi waren gevallen. 

De kerk is ontworpen door de architect Tilbusscher en werd gebouwd met stenen  afkomstig uit de steenfabrieken rond Rottum.  Kijk maar eens naar de verschillende bakstenen die gebruikt zijn.  De kerk is eigenlijk een soort reclamefolder voor de steenfabrieken.

De kerk  is in gebruik als galerie maar wordt ook gebruikt voor kerkdienst en diverse voorstellingen. 


't Hoeske

't Hoeske van Thais Joaptje is een eenkamerwoning op het Groninger platteland, bekend om zijn rijke boerderijen. De minderbedeelde klasse woonde in een heel wat minder riant onderkomen. Het kleinste huisje van Rottum is hier een voorbeeld van. Het huisje is in de zeventiende of achttiende eeuw gebouwd als diaconiewoning. Het is opgetrokken  uit kloostermoppen van het  Julianaklooster, dat vanaf de dertiende eeuw tot de reformatie de wierde Rottum domineerde.  In 1835 wordt in "de Almanak ter bevordering van de goede smaak en de goede zeden" het huisje genoemd als de woning van Jantje Bos. In het begin van de twintigste eeuw woonde er Thais  Joaptje. De Groninger schrijver Jan Boer schreef over haar het bekende verhaal

"Ol Joaptje".